Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

[qode_accordion style=”toggle”][qode_accordion_tab title=”Ik overweeg gastouder te worden. Wat zijn de voordelen van werken via een bureau?”]

Omdat we een erkend bureau zijn, kunnen ouders een toeslag kinderopvang aanvragen. Daarmee wordt uw werk als het ware gesubsidieerd. Het budget van de ouders is zo ruimer. En dat kan gunstig zijn voor uw uurloon.

Prettig is bovendien dat we alle afspraken tussen u en het gezin vastleggen in een overeenkomst. U kunt bijvoorbeeld een opzegtermijn overeenkomen of doorbetaling tijdens ziekte. Ook ondersteunen we u bij een goed contact met de ouders.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Moet ik als gastouder belasting betalen?”]

Ja, als gastouder ontvangt u ‘inkomen uit arbeid’. Dit moet u zelf opgeven bij de belastingdienst. Dat kan in maandelijkse termijnen via een voorlopige aanslag of jaarlijks bij uw aangifte.
U bent niet in loondienst dus is er geen werkgever die loonbelasting en ziektekosten inhoudt. Aangezien u ook geen pensioenpremie afdraagt, bouwt u geen pensioen op.

Uw inkomen als gastouder is afhankelijk van het uurtarief dat u ontvangt van de ouder. Hoeveel belasting u daarover betaalt, hangt weer af van uw financiële situatie.

Benieuwd naar de exacte financiële consequenties? Bel dan met de Belastingtelefoon: 0800-0543 (bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8:00-20:00 uur en vrijdag van 8:00-17:00 uur).

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Moet ik me als gastouder extra verzekeren?”]

Zelf moet u zich verzekeren voor aansprakelijk verzekering particulieren en ziektekosten. In de A.V.P. moet staan dat u gastouder bent en kinderen opvangt. Bent u zelfstandig ondernemer (ZZP-er)? Dan komt daar nog een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Moet ik zelf mijn uren opschrijven?”]

Ja, als u inlogt op deze site kunt u zelf online bijhouden hoeveel uur u heeft gewerkt. Uw vergoeding wordt automatisch per dag berekend en per maand opgeteld. Zo weet u altijd precies wat u gaat ontvangen. En de vraagouder kan daarmee een correcte factuur overleggen aan de Belastingdienst. Jaarlijks ontvangt u en de vraagouder een jaaropgave.

[/qode_accordion_tab][qode_accordion_tab title=”Ik heb een uitkering, wat gebeurt daarmee?”]

De oppasvergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering. We raden u aan contact op te nemen met uw uitkeringsinstantie. Weet u hoeveel u wilt gaan werken? Met het uurtarief op onze site kunt u eenvoudig uw verwachte inkomsten bepalen.

[/qode_accordion_tab][/qode_accordion]