Als u op de website het inschrijfformulier invult en wij deze ontvangen hebben, zullen wij contact met u opnemen voor een zogenoemd “intake gesprek“. Tijdens dit bezoek, om nader kennis te maken brengen wij wensen in kaart zodat we een passende gastouder voor u kunnen vinden.
De gastouder vangt maximaal zes kinderen in de leeftijd van 6 weken tot 13 jaar tegelijkertijd op (inclusief de eigen kinderen tot 10 jaar). Gastouders zijn verplicht deel te nemen aan de cursus EHBO bij kinderen.
Na het intake gesprek gaan wij op zoek naar een gastouder. Is er een match, dan kunt u zelf een afspraak maken om kennis te maken. Het gastouderbureau is daarbij niet aanwezig. Klikt het en bent u beiden enthousiast, dan geeft u ons door dat u met elkaar wil samenwerken. Met een medewerker van ons bureau spreekt u de opvang zakelijk en inhoudelijk door. We zetten alle gemaakte afspraken op papier in een overeenkomst van opdracht tussen ouder en gastouder. De opvang kan daarna van start gaan.
Komt u niet tot overeenstemming met de gastouder? Of bevalt de opvang tijdens de proefperiode niet? Dan zoeken we verder naar een andere kandidaat.
Het pedagogisch beleidsplan heeft tot doel de kwaliteit van de opvang te optimaliseren. Het pedagogisch beleidsplan van het gastouderbureau is te vinden in Portabase onder het kopje downloads.
Wanneer uw gastouder een pedagogisch werkplan heeft, kunt u haar vragen deze met u te delen.
Om de veiligheid en gezondheid van de op te vangen kinderen zoveel mogelijk te waarborgen, vindt jaarlijks in het huis van de gastouder een risico-inventarisatie plaats. De bevindingen en de eventueel hieruit voortvloeiende aanpassingen leggen we vast in een plan van aanpak voor de gastouder. De bevindingen bespreken we ook met de ouder. U kunt de Risico-inventarisatie terug vinden in Portbase onder downloads/kwalificaties.
De GGD-regio Utrecht voert regelmatig inspecties uit bij de gastouders. Het streven is een 50% controle, wat inhoudt dat de gastouder gemiddeld een keer per 2 jaar controle krijgt van de GGD. Dit rapport kunt u hier terugvinden.
Jaarlijks voert de GGD-regio Utrecht een inspectie uit bij het gastouderbureau. Deze inspectie bekijkt de werkwijze van het gastouderbureau en de gastouders. Dit waarborgt een hoog niveau van kwaliteit en leidt tot een officiële registratie in het Landelijk Register Kinderopvang. Dit rapport kunt u hier terugvinden.
Tijdens het verloop van de opvang houdt het bureau contact met ouder en gastouder door middel van evaluaties. Tussentijd kunnen ouder en gastouder altijd bellen voor advies en ondersteuning. Mochten zich onverhoopt problemen voordoen binnen de opvang, dan zal het gastouderbureau daarin bemiddelen. Indien gewenst zorgen we voor vervanging als de gastouder (tijdelijk) door ziekte of wegens vakantie uitvalt.
Met nieuwsbrieven houden we ouders en gastouders op de hoogte van de ontwikkelingen in de kinderopvang en de activiteiten die we organiseren.
Als de koppeling tot stand is gekomen stellen wij een ‘Overeenkomst van opdracht tussen ouder en gastouder’ op. Hierin is het mogelijk afspraken met de gastouder vast te leggen over het aantal op te nemen verlofweken. De eerste twee maanden gelden als proeftijd. Voordat deze periode is geëindigd, houden we de eerste evaluatie.
Het gastouderbureau stelt een Aansprakelijkheids Verzekering Particulieren verplicht voor zowel ouders als gastouders. Het gastouderbureau kan niet aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade, opgelopen letsel et cetera vóór, tijdens of na de afgesproken opvangtijden.
Het gastouderbureau adviseert ouders en gastouders een (gezins)-ongevallen verzekering af te sluiten.
De gastouder registreert een keer per maand de uren in het online urenregistratiesysteem.
De ouder heeft 5 dagen de tijd om de uren te accorderen, als de uren na vijf dagen niet zijn geaccordeerd zal het systeem ze automatisch accorderen en ontvangt u de factuur.
Bij de factuur zit een betaal link waarmee u de factuur kunt betalen.
Het gastouderbureau betaald de gastouder uit zodra de factuur is voldaan.